Klubbnyheter

Delbart?

Faksimie fra politiet.no

https://www.politiet.no/delbart

Barn og unge bruker mobiltelefoner og apper som legger til rette for å ta og dele bilder og videoer. Dessverre er det mange som tar og sprer seksualiserte bilder og videoer av seg selv og av andre.

Mange tror de er mer anonyme på internett enn de egentlig er. Dette er med på å viske ut grensene for hva som er greit å gjøre. Politiet har sett mange saker der ungdom sender et nakenbilde til noen de stoler på, men bildet likevel spres videre. Det er ulovlig, og delingen er en stor påkjenning for den det spres nakenbilder av.

Kjenner ikke loven

Mange kjenner ikke lovverket og vet ikke hvor grensene går. Det er lett å miste kontrollen over et bilde som er delt. Nakenbilder og sexvideoer som deles på nett, er vanskelige å få fjernet. Det å vite at et nakenbilde av deg selv spres på nettet, er en tung belastning (eksempel på bildedelingssak). De fleste skjønner at det er dårlig gjort å videresende slike bilder, men visste du at det er straffbart?

Straffeloven sier:

  • Det er ikke lov å sende seksualiserte bilder til noen under 16 år, eller noen eldre som ikke har gitt samtykke til det.
  • Det er som utgangspunkt straffbart å TA, HA eller DELE nakenbilder eller film av noen som er under 18 år.
  • Unntaksvis kan straffen falle bort dersom gutten/jenta har et nakenbilde av noen som synes det er greit at vedkommende har bildet (for eksempel kjæresten), gitt at de er omtrent like i alder og utvikling og den som blir avbildet, er mellom 16 og 18 år. Det er uansett forbudt å dele bildet videre.

Ikke vanlig

Hvis det sprer seg en oppfatning om at denne type bildedeling er veldig vanlig, kan enkelte kjenne på et press om å gjøre det samme. Det er derfor viktig å si at de fleste ungdommer ikke sender nakenbilder. 87 prosent i aldersgruppen 13–18 år sier de ikke har gjort det det siste året, ifølge en undersøkelse fra Medietilsynet.

Hva kan den som opplever slike situasjoner gjøre?

Opplever du noe av dette? Få hjelp til å gjøre noe med det. Si det til en voksen du stoler på. Det kan være en av dine foresatte, en lærer, helsesøster eller miljøarbeider.Du kan også ta kontakt med politiet. For å komme i kontakt med ditt lokale politi kan du ringe 02800 eller dra til nærmeste politistasjon eller lensmannskontor.Det finnes også andre tjenester som kan hjelpe deg og gi deg råd. Sjekk for eksempel Slettmeg.no, Kors på halsen eller Ung.no.

Hva kan foreldre gjøre?

Ungdom må vite at de kan snakke med sine foresatte eller andre voksne de stoler på, hvis de er bekymret for noe som har skjedd. I stedet for å dømme eller sette sanksjoner som oppleves som straff, er det bedre å forklare at det er lov å gjøre feil. Det viktigste er å snakke med barna. Still spørsmål og fortell om konsekvensene av ulovlig bildedeling – slik kan du hjelpe barnet ditt med å ta gode valg. Hvem sender de egentlig til? Er det lov? Er det greit? Og hva om bildet blir spredt videre?Har ditt barn opplevd å få bildene sine spredt? Her er noen råd:

  • Ta skjermbilder og dokumenter hvem som har delt, og hvor og når det er delt.
  • Meld fra til den aktuelle applikasjonen eller nettjenesten.
  • Kontakt politiet på 02800, eller møt opp på nærmeste politistasjon.

I filmen treffer vi blant andre Kaisa som opplever ulike dilemmaer når det gjelder bildedeling.

Laget avWergelandApenes/Ernö/Ferdi

Faksimile fra politiet.no